Съвети за ентусиасти

Тук смятам да споделям личният ми опит при разходка в планината с бебета, с малки и по-големи деца, както и добри практики от преходи в планината с деца от германското алпийско дружество (Deutscher Alpenverein). Не претендирам да е валиден за всички родители и деца. Но все пак ще е някакъв ориентир за ентусиазирани семейства.
 • Екипировка за зима и лято

 • Безопасност 

9 коментара:

 1. Здравейте имаме бебче на 3 месеца. Какво мислите за преходи (3км.-5км.) с толкова малко дете ? И ако сте "ЗА" бихте ли ни посъветвали нещо конкретно без което не бихме минали горе в планината, а няма как да знаем предварително :) Благодаря предварително :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей Пламене, радвам се че си попаднал на блога ми. Аз също имам бебчо на 2 месеца и още на първия месец направихме Хотнишката екопътека (последния ми блог). На тази възраст бих ти препоръчал слинг и може да се разходиш навсякъде, където желаеш. Детето ще спи най-вероятно през цялото или по-голямата част от времето. Ако е на кърма е добре да вземеш и мама :-).
   Къде е изходната ти точка? Ако е в София мога да ти препоръчам да поразгледаш блог-а. Основно дестинацията зависи от твоята увереност и тази на майката. Ако вие не се притеснявате и детето ще си прекара добре. Може да пробваш и с нещо съвсем леко - напр. в полите на Витоша или Лозенска екопътека. Дано съм ти полезен.

   Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря ти за бързият отговор. Мислим да се локираме в село Мостово и от там да отскачаме до близките вълшебни места Кръстова гора , Белинташ и Караджов камък. Аз съм по-спокоен и уверен, но жена ми се "зарежда" с други очаквания. За това и твоят отговор по-горе вече ми помага много :)))))))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Миналата година бяхме до Кръстова хора и там е уникално красиво (както навсякъде в Родопите). Вземете само слънчезащитен крем, че бързо ги хваща слънцето. Бъдете спокойни и се насладете на разходките. Бебчо със сигурност ще се наслади на свежия въздух и горските аромати. Ще се радвам да споделиш как сте си изкарали.

   Изтриване
 4. Ще споделим разбира се, дори и снимки ще пратим. Нашият син също се роди тази година 26.02 за това, че и ние си имаме една малка рибка в състава. Ако излязат някакви въпроси, по-късно ще пиша отново.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ще чакам с нетърпение. Забравих да кажада не взимате много багаж за разходките. Обикновено 2 памперса, един резервен екип и 100 мл. вода са напълно достатъчни за 2-4 часа разходка. Ориентирайте се по вас как да го облечете. в слинг детето се топли от телесната темперетура на носача. Майките са склонни към прекалено дебело обличане, което води до запарване и изпотяване. До скоро

   Изтриване
 5. Здрасти Радославе, ще се ходи на планина, решено е !!! :) Благодаря ти за подкрепата и всичко добро за сега. Поздрави от Бургас и морето. Стела§Пламен

  ОтговорИзтриване