За нас

Кои сме ние

Аз съм Радо. През голяма част от свободното си време се опитвам да бъда извън границите на София и то колкото се може по-дълго. За предпочитане сред природата. Колкото по дива, толкова по-добре :-)

От няколко години най-верният ми спътник е дъщеря ми Ема (родена в края на 2011). Имам щастието и късмета тя да обича да е навън сред камънаци, екопътеки и водопади. Още на година и четири месеца отказа да бъде носена в самар и от тогава неизменно е с мен.

Жена ми, Соня, също споделя нашата обща страст. Включва се всеки път, когато не работи през почивните дни. Тя е и човека, която балансира моите (понякога) неразумни предложения за разходки и цели.

Най-малкият член се казва Кристиян (роден в началото на 2014). За разлика от Ема, с него започнахме разходките сред планините още на един месец. Не знам дали се наслаждава, колкото нас, но е факт, че няма оплаквания дори при по-дълги преходи и през лятото и през зимата. 

Всички ние обожаваме да сме навън и да опознаваме нови места. Аз лично обичам да правя детинщини, като газене във вода, катерене по скали, къпане под водопади и във студени вирове, провиране през шубраци и т.н. Сега определено ми е още по-лесно, понеже вече с Ема образуваме мнозинство :-). Обикновено се опитваме да излезем 2-3 пъти в месеца на еднодневен или двудневен преход. Често ходим  с приятели и техните деца, които споделят нашите страсти.

Идеята за блога
Идеята ми за този блог се роди спонтанно. Мислех си, как ще разказвам на децата си след години нашите общи истории и преживявания сред природата. Как самият аз ще си спомням за тях, когато стана пенсионер (дай Боже всекиму), и децата са поели вече своя път? Тези истории взеха да се трупат, а паметта ми ще започне да забравя отделни моменти? Освен това опитът ми от преходи с малки деца си струва да бъде споделен и обменен със сродни души. Ходенето сред природата с тях от една страна е незабравимо изживяване и зарежда със силна положителна енергия. От друга страна обаче, преходите с деца изискват специално внимание и подготовка. Добрият ми опит ще се опитам да споделя тук и се надявам да дам идеи и кураж на други родители с малки деца да тръгнат по широкия свят с тях още от най-ранна детска възраст. 

Едно е сигурно, малките и големите деца обичат да са навън. Тичането сред поляни и горски пътеки не може да се сравни с това в градинката пред блока. Разнообразието на форми, цветове, растения и животни в природата допълнилно събуждат желанието на децата да опознават света. Координация и физическа култура, закаляване и издържливост се тренират на игра. Екипна дейност и грижа за природата стават част от ДНК-то им. Не на последно място, прекарване на времето със семейството и изграждане на общи интереси сплотяват и засилват връзката ни един към друг.

Затова този блог е за всички, които търсят идеи за прекаване на свободното си време навън сред природата и за тези, които се чудят, дали детето им вече е "готово".

Споделяйте и вие вашите виждания и опит. Ако харесвате блога, споделете го и с вашите приятели.

 

1 коментар:

 1. Здравейте!

  Казвам се Александра Зонкова и съм репортер в БНТ2.
  Видях една статия в сайта peika.bg Пиша Ви, тъй като подготвяме едно предаване "Местно време", като темата му е: "Какво могат да правят децата през зимната ваканция". Със сигурност - преходите в планината са страхотна алтернатива. Аз самата също ги харесвам много! :)
  Дали бихте се съгласили да участвате в нашето предаване (то е на запис), за да разкажете кои са най-приятните и достъшни места за преход около София и какви съвети бихте дали на родителите.
  Става дума за събота обаче, ако това не е проблем за Вас? Около обяд.

  Благодаря Ви предварително за съдействието!
  Може да ми пишете на alexandra.zonkova@gmail.com или да мисе обадите на 0884 049952, ако Ви е удобно.

  С уважение:
  Александра Зонкова
  репортер на БНТ2

  ОтговорИзтриване